Bűbájos mesekönyv, amit imádnak a gyermekek

A felcseperedő ifjoncnak monumentális igénye van arra, hogy mesekönyv segítségével átlássa a puritán humán kötelékeket, szimpatizáljon a vitézekkel

A mesekönyvben lévő főhősök bőrébe bújva éli át a vészt, a megmenekülést, az örömöt a bánatot, harcol az igazságért, és nyeri el megérdemelt jutalmát - vagy büntetését. Az aprókban így rögzülnek az erkölcsi tanulságok. A mesekönyv nem csak felüdítő, hanem számottevő részben nevelnek is: az életről nevelnek, érzelmi kapaszkodókat nyújtanak és pártfogolják a személyiség alakulását.

A népmesék a megélhetési problémákat mindig tömören és egyértelműen fogalmazzák meg. A Meséld mesekönyv honlapján olvasható még több trükk. Így a csemete a kérdés lényegével szembesül, míg a nyakatekertebb cselekmény csak összezavarná a lurkót. A mesekönyv minden stádiumot egyszerűsít. Alakjait precíz vonallal alkotja meg, a részletek közül csak a legfontosabbakkal foglalkozik. résztvevőiben iciri-piciri az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. Sok modern mesetörténettel ellentétben, a mesekönyv meséiben a rossz éppúgy jelen van, mint az erény. A jó és a rossz félig-meddig minden mesében alakot ölt valamelyik karakterben, és megnyilvánul cselekedeteiben, mint ahogy mindkettő jelen van az életben és minden emberben is. Ez a kettősség viszi azt az erkölcsi problémát, amelynek megoldásáért harcolni kell.

Forrás: meseld.hu, 2017-09-23 13:40