Miért nem szeret rajzolni a gyermekünk?

Sokszor panaszkodnak az anyukák, hogy nem szeret rajzolni a gyermekük és keresik a módját, hogyan vehetnék rá a gyermeküket arra, hogy, színes ceruzát ragadjanak. Minden gyermek más, így az ok is más a legtöbb esetben, sokszor számos tényező is egyszerre áll fenn.

Miért nincs kéznél jó minőségű színes ceruza készlet és papír?

A konyha az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük és a gyerek, rendszerint mellettünk van. Ha azt látja a gyerek, hogy kézzel írjuk a jegyzeteket vagy bevásárlólistát, tán még rajzolunk is, ő is ezt fogja tenni. Ha azt szeretné a gyerek, hogy mi is rajzoljunk valamit, ne mondjuk azt, hogy én nem tudok rajzolni. Jobb, ha rajzolunk egy csúnya cicát és mondjuk azt, hogy rajzolj most te egy szebbet. Ha mi felnőttek nem rajzolunk, a gyermek sem fog próbálkozni.

Finommozgások fejlesztése

A finommozgások fejlesztése nem rögtön színes ceruza kérdése. Jól beváltak a labdajátékok is erre a célra, hiszen lazul a csukló, erősíti a szem-kéz összehangolást, ami a rajzoláshoz is szükséges. Ha a gyerek még nem sajátította el a helyes háromujjas ceruzafogást, akkor érdemes a vastagabb háromszög alakú színes ceruzákat választani, majd később jöhet a vékonyabb változat. A tanítók is a háromszög alakú színes ceruzát ajánlják, amely a helyes ceruza fogásra ösztönzi a gyermeket.

Mutassuk meg a műveket!

Ha már napvilágot láttak az első firkák, rajzok, érezze a gyermek, hogy fontos, amit művel. Állítsuk ki egy jó helyre, ahol időről időre csereberélhetjük a rajzait. A korábbi alkotásokból készítsünk egy mappát, hogy legyen mit bemutatni a rokonoknak, ismerősöknek

Forrás: wts.hu, 2017-06-30 22:13